Hanne Claessens (°1984) is Master in de Vergelijkende Cultuurwetenschap. Tijdens een Master na Master Conflict & Development en een postgraduaat Internationale Researchjournalistiek scherpte ze haar pen en verruimde ze haar blik. Haar focus lag op het Amerikaanse imperialisme, de Koerdische kwestie in Turkije en het conflict tussen Israel en Palestina, waarin ze zich nog verder verdiepte tijdens studiereizen en stages als journaliste bij MO* en als onderzoeker voor het Vlaams Vredesinstituut in het Vlaams Parlement.
Voor MO* nam ze vervolgens Thaïse huwelijksmigratie naar België onder de loep en voor Samenlevingsopbouw Antwerpen stad vzw schreef ze een handboek voor bemiddelaars in buren- en buurtconflicten. Als verantwoordelijke voor de studiedienst en communicatie bij het Centrum ter Preventie van Zelfdoding verruimde ze haar kennis op vlak van hulpverlening, geestelijke gezondheidszorg en suïcidepreventie. Deze kennis zette ze vervolgens in als onderzoeker en projectleider ‘psychosociale problemen in de huisartspraktijk’ bij Domus Medica. Aan de Universiteit Antwerpen werkte ze aan een grootschalig onderzoeksproject met huisartspraktijken, wachtposten en spoedafdelingen in de regio Leuven/Tienen rond integratie van de huisarts in de dringende medische hulpverlening en organisatie van zorg buiten de kantooruren.
Als onderzoeker en coördinator onderzoek bij de opleiding Toegepaste Psychologie aan AP werkt Hanne aan een onderzoek rond culturele sensitiviteit in rekrutering en zet ze zich in om onderzoek in deze opleiding op de kaart te zetten. Ze maakt deel uit van het kernteam van het kenniscentrum iSOS.